.st0{fill:#FFFFFF;}

Alamdomeeni suunamine Google Cloud instantsi 

 August 5, 2022

By  Marko Rillo

Pilverakenduste püstipanekul ja nende sidumisel mõne Eesti päritolu veebirakenduse pakkujaga kipub dokumentatsioonist vajaka jääma. Seetõttu kirjeldan endale edaspidi kasutamiseks samm-sammulise juhendi, et kuidas seda Google pilveteenuse puhul kasutada. Antud näites kirjeldan Elkdata Veebimajutus.ee varal.

Eesmärk on selle tulemusena saata oma mõni oma alamdomeen pilveteenust kasutama:

minualamdomeen.minudomeen.ee ->avab Google pilveteenuses asetsev rakenduse

  1. Esimeseks sammuks on luua omale alamdomeen. Veebimajutus.ee puhul käib see valikust Veebiserver -> Alamdomeenid -> Lisa alamdomeen ja panna tüübiks “IP aadress”, kuhu võib esialgu lisada suvalise IPv4 vormingus IP aadressi.
  2. Järgmiseks sammuks on Google pilvekonsoolis aadressil: https://console.cloud.google.com/appengine/settings/domains lisada “Custom Domain”. Kui tegu on Google’i enda keskkonnas hallatud domeeniga, siis on sisuliselt tarvis mitu korda “Next” vajutada.
  3. Teises teenusepakkujas tuleb teha: “Add custom domain” ja seejärel valida “Verify a new domain” ning väljale on võimalik lisada domeeni nimetus kujul: “minualamdomeen.minudomeen.ee” ning klõpsata “Verify”.
  4. Google laseb seejärel kontrollida, et kas sa oled domeeni omanik – veebimajutus.ee puhul tuleb lisada töölaual Domeen -> Nimeserver -> DNS kirjed sektsiooni TXT tüüpi väärtus, mida Google välja pakub, mis näeb välja umbes selline: google-site-verification=-tDJBXSkDYt1T7saBiWy0wBtGPXswL30a2S5BrKmdj8 Seejuures tuleb lisada see TXT väärtus domeen.ee väärtusega nimeserverile – kui tegin seda esimese hooga alamdomeen.domeen.ee väärtusele, siis ei suutnud Google Cloud seda DNS kirjetest üles leida.
  5. Seejärel tuleb oodata mõnda aega kuni domeeni DNS kirjed on uuendatud – vajadusel saab DNS kirjet pärida suvalise Network Tools töövahendiga ning kui tekstiväljal olemasolev kinnitus on olemas, siis klõpsata Google Cloud Webmaster Centrali sektsioonis valikut “Verify”.
  6. Kui kontrollimisega on korras, siis tekitab Google vastavalt 4 IP aadressi nii IPv4 kui ka IPv6 vormingus. Kõik need 8 IP aadressi on olulised – kui ükski neist puudu jääb, siis suunamine ei toimi. Niisiis tuleb need kõik ükshaaval kopeerida Veebimajutus.ee domeeni andmetesse DNS kirjetena vastavalt A ja AAAA tüüpidena.
  7. Lisaks tuleb lisada DNS kirjete sekka ka CNAME tüübina alias aadressile www.minualamdomeen.minudomeen.ee väärtus: ghs.googlehosted.com . See on kusjuures oluline – esimest korda suunamist lisates jätsin panemata www.-eesliitega CNAME väärtuse, kuna arvasin, et ma seda www-eesliitega aliast nii ehk teisiti ei kasuta. Selgus, et Google Cloud millegipärast üritas otsida ka seda, mistõttu SSL sertifikaadi väljastamine jäi tegemata.
  8. Seejärel tuleb oodata kuni Google tekitab SSL sertifikaadid – selleks läheb ca 10 minutit. Juhul kui ta jääb sellega hätta, siis vajadusel saab tega tagant kiirustada märkides konkreetse “custom domaini” ja valides “Disable Managed Security” ning seejärel taas “Enable Managed Security”.
  9. Viimase sammuna tuleb lisada alamdomeeni suunamine õigele IP aadressile valikust Veebiserver -> Alamdomeenid ning lisada sinna üks Google’i poolt pakutud IPv4 formaadis IP aadressidest.

Autorist ...

Marko Rillo on juhtimiskonsultant, koolitaja ja executive coach. Temaga saab ühendust siit

Blogipostitused:

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}